Friday, October 17, 2008

Khutbah Jumaat 17 Oktober

Alhamdulillah td selesai solat Jumaat di Masjid UMP.. Khutbah arini disampaikn oleh Al-Fadhil Ustaz Mohamad Hilmi Mohd Said. Khutbah berkaitan keperluan memilih sumber atau keperluan yang halal. Tajuk penuh xbape nk ingat. Tapi berkaitan hal2 memilih bnda yg halal lg bersih..

Antara isi khutbah yg dpt sempat diambil adalah betapa setiap jasad ni ada seketul daging yg mana daging tu yang akan menentukan baik buruk jasad tersebut. Baik daging tu, baiklah jasadnya, kalau buruk daging tu, buruklah jasadnya. Daging itulah HATI. Apa yg kita makan akan menjadi darah daging kita..

Kita sbgai org Islam perlu menitik beratkan sumber2 makanan kita terutamanya yang dibeli di kedai. Pastikan halal haramnya dgn melihat tanda atau logo halal yg sah. Kalau kita tgk arini kat kedai, logo halal tu ade je kat mana2 produk. Ade tu yg juz tulis halal dlm jawi je tu. Kalu kita was2- baik jgn beli lgsg...

Then khutbah bg gak cth ape yg mungkin pernah kita hadapi iaitu makan di hotel. Tnya je psal halal haram tu. Slalunya kita merasakan soklan tu sensitif tp kita sbg seorg yg beragama Islam patutnya berani kerana itu syiar Islam... Tp aku tgk la kn, skang ni da lain lak. Bila sntuh certain2 isu yg dianggap sensitif, terus diam. Syiar islam pun diletak dibelakang dek kerana takutkn pkara sensitif tu... Cmne ek nk ubah?

Oklah, insyallah mlm ni aku akn post lg smthing ttg Wacana Ilmu yg aku g tghari td.. Nk tau ape tu wacana ilmu,mlm ni aku bgtau ya. Nk kena g stdy plak, mlm ni terst EMT...

Wassalam..

2 comments:

ak_0143 said...

umak aih...

nak sambung lagi pasal wacana ilmu lak...

giler aktif ini blogger...
bawu bukak blog dah pick up efficiency yang tggi!

muahahaha

Aizat Faiz said...

hampeh lu kamal...