Tuesday, March 3, 2009

Latihan Industri (LI)..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

1. Sedar tak sedar aku dah nak habis menjalani LI. Rasa macam baru je masuk, tapi da 11 minggu dah aku berada dalam industri.

2. Before that, aku tulis posting ni sebab memenuhi janji aku kat kawan-kawan yang ada kat UMP tercinta. Hehehe.. So, wahai rakan BEN ku yang akan LI sem depan, korang leh la kot gambarkan sikit-siki apa yang bakal korang suma lalui lpas baca apa yang aku nak kongsikan ni..

3. Firstly, aku akan citer sikit psal company tmpat aku LI. Aku LI di sebuah syarikat jurutera konsultan iaitu Antara Jurutera Perunding Sdn. Bhd. (AJP). AJP ni da establish since 1974, 11 years before i see da world. Haha... Lama tuh..

4. AJP ni dimiliki sepenuhnya oleh orang Melayu kita. Owner dia Ir. Haji Mansor Salleh. Orangnya humble n steady. Masa mula jumpa dia, cuak gak beb. Tapi dari respon staf2 yang da lama kat sini, dia seorang yang baik. Lg 2 co-owner adalah Ir. Hj. Al-Azmy dan Ir. Hj. Zulemy. Antara projek2 yang pernah AJP terlibat adalah Lembaga Urusan Tabung Haji (LUTH) Headquarters, KLIA dan skang projek double trekking Ipoh-Padang Besar.

5. So enviroment kat sini sangat tenang sebab office kn. Aku ditempatkan kat M&E Section. Ada 4 engineer iaitu Mr. Beh (SV aku), Mr. Hamzah, Mr. Lim and Mr. Hairu. Then lain2 ada akak2 designer yang sumanya best2 blaka. Diaorang kat sini sumanya da berbelas tahun keje kat sini.

6. Ok, cukup psal company. Aku nak citer plak ape yang aku da wat spanjang 11 minggu kat sini. Actually, walaupun aku banyak dduk di office ngadap laptop, aku ade gak g site visit. Aku citer dlu ape aku wat kat ofis.

7. Kat ofis kebanyakkan masa aku akan mengadap AutoCAD sebab as consultant, we need to prepare all the services such as Electrical Services (lightning, switch socket outlet, distribution board and etc.), Mechanical Services (fire protection, sanitary and plumbing, and so on), and also for Civil & Structure. Some project, we just involve as M&E Engineer, some as C&S Engineer and maybe both. Depends la..

8. Then the company give an assignment to be done during LI. They give an architect drawing for Sek. Keb. Putrajaya Presint 18 so that I can learn how the project being done starting from architect drawing until the end of the project, making a contract document.

9. Aku diberi juga projek-projek lain seperti PKNS, DBKL, Bangunan Kraftangan dan lain2. So, macam-macam benda aku belajar kat sini. Serius, memang sikit je ape yang aku belajar digunapakai kat sini. AutoCAD je la. Tu pun blajar masa tahun 1 semester kedua. So, da btahun-tahun tinggal, memang meraba aku masa mula-mula nak guna AutoCAD. Haha...

10. K, pasal site visit lak, aku g several tempat. 1st yang aku g, Institut Jantung Negara (IJN). Gi IJN ni masa 1st week masuk da g da. So memang bersemangat la nak g. Aku kena wat inspection on existing electrical services for updating 'As Built' Plan.

11. So masa kat IJN ni, aku leh masuk kesemua area dlm IJN ni. Tapi yg xbestnya, msa aku g tu, hanya tinggal tingkat 1 dan ground floor je yang belum wat. Aras 2 smpai 7 da siap wat da sebelum ni. Ishh..ape ni, kejap tingkat, kejap floor, kejap aras.. Hahaha... Aku tgh bengong ni sebab keje banyak. Da nak abis LI, lg byk plak keje diaorg bagi. Hehehe..

12. Antara tempat yang best aku masuk wad2 kat IJN. Aku masuk ICU, PICU, CCU dan macam2 U lagi la. Yang best leh masuk skali bilik persalinan. Hahahaa.... Tapi masa masuk PICU, kat sini wad budak-budak kecik yang ade masalah jantung macam jantung berlubang, dan lain2 lagi. Siannya tengok diaorg. :-(

13. Aku smpat gak masuk wad Radioalogi. Kat sini la diaorg wat scan jantung pesakit. Aku sempat la menjeling tgk jantung org tgh berdenyut kat skrin komputer tu. Yang bestnya, masuk sini aku kena pkai topi, alas kaki dan baju khas. Da macam doktor plak jadinya. Nasib xle bawa kamera, kalu tak memang aku da posing2 dalam wad tu. Hehehe..

14. Ok, cukup psal IJN. Untuk site visit, aku g gak ke Melaka, sebalah MITC, Ayer Keroh. Projek hotel 5 bintang ni baru je nk mula. So masa g site, xde ape2 pun lagi. Then masa makan tengahari tu yang best tu. Gila banyak lauk dihidangkan. Meja untuk 10 tapi meja aku ade 6 orang je. Aku pun belasah la 2 ekor puyuh masak kicap. Ketam, udang n sotong pun turut jadi mangsa perut aku yang kejam ni. Hahaha...

15. Then next site visit is Kilang Pemasangan Rim Tayar at Serendah, Rawang next to Perodua Factory. This project almost 40% finished. So, i get da opportunity to see how engineer have discussion with contractor at site. There's a lot of problem occur and i can see how engineer should face the problem. I just imagine, one day, can i be at that situation as an engineer??

16. So, aku rasa da citer skit2 ape yang aku lalui masa LI ni. Actually LI aku akn tamat hujung Mei, tapi berlaku sedikit perubahan pada tarikhnya. Aku akan tamat pada 15 Mac 2009 sebabnya senat dah luluskan untuk tamat awal. Reasonnya ada kaitan gak la dengan accreditation (betul ke aku eja ni).

17. So, ni minggu second last aku kat sini. Samada dapat keje kat sini atau tidak, belum dapat dipastikan lagi. Insyallah ada rezeki, ada la. Korang doakan la ya. Skang ni da kena pikirkan plak untuk siapkan report sebabnya hanya ada 2 minggu je untuk diselesaikan.

18. Buku log tebal giler tapi sikit je la isinya sebab 3 bulan jer. Hehehe... Report pun aku xtau ape yang aku nak karang dalam tu. Kena wat dalam BI maa.. Tu yang kadang2 aku tulis dalam BI. Hehehe.. Rasa nak lak bincang isu PPSMI dalam ni, tapi nnti la ya. Next posting.

19. Aku rasa da sangat panjang da ni. Kalu ada apa-apa nak tanya, insyallah leh sama-sama kita kongsikan benda-benda lain yang aku xtulis dalam ni. So, selamat LI kepada kawan-kawan yang akan LI sem depan. Cari tempat yang korang bleh blajar banyak benda. All da best untuk korang suma..

Sekian, wassalam.

3 comments:

pujah said...

ape yg ko wat pas li nih?

Aizat Faiz said...

Emm..aku keje kat sini la... Hehehe..

ahib0205 said...

wah aizat.... TAHNIAH!!! :)

aku pun Alhamdulillah dapat keje terus kat company consultant macam ko jugak :)