Thursday, April 9, 2009

Gaya Hidup Sihat...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

1. Susulan dari posting sebelum ni, aku teruskan niat asal aku nak post pasal kesihatan. Actually, juz nak share apa yang aku wat as rutin tiap-tiap ari.

2. Memandangkan kat tempat keje baru ni aku abis keje awal, iaitu kul 5.00ptg (tapi Sabtu kene keje maa..), so aku ada masa untuk diri sendiri setiap petang. Kalu sebelum ni, kul 6.15 baru smpai umah. Tu pun paling awal.

3. Skarang, dalam pukul 5.20 aku da leh smpai umah. Jadi aku dah tetapkan tiap2 petang adalah masa untuk bersenam. Ye la, aku g UMP aritu, suma pakat tanya pasal perut aku yang makin sihat ni. Hahaha.. Ni belum kawin da naik, da kawin sok cmne la yek... Cuak2..

4. Aku dah mulakan rutin aku ni da seminggu. Minggu lepas Alhamdulillah aku dapat disiplinkan diri aku tanpa tinggal sehari pun joging. Penat beb! Ye la, last skali aku joging pun ntah bila ntah. Aku pun da xingat.

5. 1st day tu aku joging je. Abis basah kuyup baju aku. So 2nd day dan seterusnya aku berbasikal smpai ke padang tempat jog tu. So kat padang tu la aku jog n exercise macam2 gaya yg lain. Pumping la, sit-up la, star jump and so on. Aku guna la sedikit pengalaman masa aktif bersukan kat SMK Gunung Rapat dulu.

6. So, minggu ni masuk minggu kedua aku dgn rutin baru nih. Da timbul rasa malas lak ni ha. Adeii.. Baru seminggu.. Hahaha... Takpe2, aku bagi masa kat diri aku selama 1 bulan, nak tgk ada hasil ke tak, especially kat perut aku ni ha. Hahaha..

7. Oh ya, makan pun kena jaga gak kn? Ha, aku skang mlm da xmakan nasi. Tapi xla tiap2 malam tak makan nasi. Kempunan aku nnti..

8. Kalu ade sape2 yg ade idea cmne aku nk wat supaya lagi efisien untuk aku menjadi 'kurus' dan 'slim' macam dulu bgtau la yek. Korang pun sama gak, kena bersenam. Jgn sok da jadi mcm aku ni, susah ooo nak turun especially yg perut da makin ke depan. Hahaha...

9. Ok la ya, da leh balik umah. Nak g jog lagi. Sape2 yg nak join, leh la datang kat Taman Prima Selayang, aku tggu sana. Heheheh..

Majulah sukan untuk negara!

Sekian, wassalam..

p.s : aku jamin, mesti ada yg kutuk2 aku pasni. Hahaha...

6 comments:

ak_0143 said...

hahaha
camna dia tau aku nak kutuk ni...???
muahahahaha!

ak_0143 said...

hahaha
camna dia tau aku nak kutuk ni...???
muahahahaha!

amme said...

waaa... bagus2... tapi tang perut tuh taketime sket... joging tuh kasik buang air dlu... sit up tuh wat sampai xlart baru best... mase aku training askar dlu... mmng selalu wat sit up... tapi kene wat ari2 baru nampak hasil...

p/s: aku pun lame xjoging nih... haha..siot jer..lemak pun makin comel dah...hihihi..

mrs_aizat said...

uiks..kaml..xleh kutuk2..wpon sker je awk yg berisi...xpela..i'll support u in wut eva u want 2 do...chiayok2!!

baam said...

yo. tak tau ang kenai aku ke tak.. tapi aku nak bg tips pasai nak buang lemak tu..
1)ang kurangkan makan makanan berkalori.. and bakar kalori dua kali ganda dengan bersenam...

2)jgn stop makan.. paling elok. 5 kali sehari tapi dalam kuantiti sikit2. sbb ramai orang salah faham, dengan diet tak makan apa2 langsung sehari2. itu boleh buat metabolisma dia jatuh... so.. makan kerap tapi sikit2.

3)berdoa kat Allah SWT. yg ni tip paling bermakna.. sebab apa yang berlaku semua dengan ketentuanNya.

ahhaha,harap membantu ang dalam proses buang lemak.. hehe..

aLan said...

mudah..puasa =)